top of page

Palo Santo - egy misztikus illóolaj


„Árbol con alma que sale cuando el fuego la libera”

Fa, aminek lelke van, mely akkor nyilatkozik meg, amikor a tűz kiszabadítja

– Olga Milla perui énekesnő dala a Palo Santo-ról.

Ha beütjük a Google keresőjébe, hogy Palo Santo, leginkább füstölőanyagként, apró fadarabkák, esetleg por formájában találunk róla információt, és leginkább arra vonatkozót, hogyan füstöljük. A Palo Santo (Bursera graveolens) faanyagát eredetileg az inkák használták, később a dél-amerikai sámán rituálék egyik főszereplőjeként is fontos eszköznek számított. A Palo Santo spanyol eredetű név, ami magyarra fordítva Szent fát jelent. A Szent fa füstölésekor többek közt felszabaduló illóolaj az indiánok szerint elűzi a rossz szellemeket, és negatív energiákat, felszabadít és tisztít. A Palo Santo illóolaja manapság igazi ritkaságnak számít. Lássuk csak, hogyan használhatjuk az aromaterápiában ezt a csodálatos illóolajat!

Nem szeretném az olvasókat fárasztani botanikai besorolással, a növény érdemeit dicsérni – bár megérne egy külön könyvet is mindez – inkább a belőle kinyert misztikusnak számító illóolajról, és annak lehetséges alkalmazásairól szeretnék mindenekelőtt írni.

Frissíti a belterek levegőjét

A Palo Santo illóolaja kiváló eszköz a levegő fertőtlenítésére, frissítésére. Különleges illata vonzó, és kis mennyiségben igazán kellemes, szerintem leginkább a borsmenta és az édesgyökér keverékére hasonlít. Ahány orr annyi leírás. Mások hűvös, földes, gyantás, enyhén citrusos, enyhén édes vagy fás jelzőkkel illetik. Használjuk aroma diffúzorban, és tényleg elég belőle pár csepp – a szoba méretétől függően maximum három vagy öt csepp – hiszen egy igen potens illatról beszélünk. Jól lehet keverni mirhával, tömjénnel, szantálfával, citromfűvel. Kiváló antibakteriális és antivirális tulajdonságú, így a légúti panaszok esetén is hathatós segítséget nyújt, mint légúti tisztító, és enyhe köptető.

Enyhíti a fájdalmat

A Palo Santo illóolaja rendkívül hatékony különböző masszázsolajokba keverve, hiszen erős fájdalomcsillapító hatását a masszázs alkalmával jól ki lehet használni, izomlazító keverékekben is nagyszerű összetevő. Mérsékli a fejfájást, enyhítheti a migrénes panaszokat. Ellazít, és derűt hoz a mindennapokba.

Elég egyetlen cseppet cseppenteni egy textilkendőre, és belélegezni mágikus illatát. Frissességgel tölti el a lelket, elűzi a stresszt és a szorongást és meditációra hív. Nehéz szavakba önteni, mit is érzek ilyenkor, de talán a béke és a nyugalom is jó szavak lennének erre. Mindenesetre a munkahelyünkre ne vigyük be, mert egyetlen cseppje bebalzsamozza a levegőt, és valószínűleg csak nagy erőfeszítések árán tudnánk a munkára koncentrálni a kollégákkal egyetemben. Bár relaxáló hatású, mégsem jó az alvást elősegítő keverékekbe, mert az esti elcsendesedésre nem alkalmas. Van benne valami, olyan tűz és erő, mely löketet ad, derűs szemlélődésre sarkall.

Holisztikus minősége az aromaterápiában

Amikor az egész emberi testre hatunk, mégpedig több szinten, akkor az adott olaj más-más nívójú tulajdonságait is ismernünk kell. A Palo Santo misztikus növény, melyet régóta használnak nem csak a fizikai valónk gyógyítására, de a szellem erősítésére, a gondolatok megzabolázására, a lélek emelésére. A Palo Santo ugyanezt teszi illóolaj formájában is, remek tonik az idegrendszer számára, amely elsimítja az esetleges ráncokat és mérsékli a hullámokat, sőt kiegyensúlyoz, harmonizál.

Elriasztja a szúnyogokat is

Erős illatát nem szeretik a vérszívók, bár túl drága mulatság lenne eltékozolni drága cseppjeit az apró rovarok ellen. De ha egy nyári estén szeretnénk használni, ez utóbbi tulajdonsága akár előnnyé is válhat.

Egyenesen az őserdőből

Nem muszáj Dél-Amerikába utazni, hogy beszerezzük ezt a csodálatos illóolajat, hiszen az Aroma Botanica elhozta nekünk egyenesen Ecuadorból, az őserdők mélyéről, ellenőrzött forrásból, ahol fontos szempont, hogy az illóolaj előállítására kizárólag a vadon begyűjtött és már halott fák anyagát és a lehullott, száraz ágakat használják fel, ezzel védik a vadon élő populációt. Az élősködő által halálra ítélt fák anyagában az illóolaj idővel átalakul, így a frissen gyűjtött alapanyagból készített olaj teljesen más összetételű, illata és összetevői a halott fákból nyert Palo Santo olajéval nem hasonlítható össze. Az olaj előállítását a helyi kormányzati szervek ellenőrzik, az illóolaj előállításához a már-már védett státuszú élő növényt nem használják fel.

Még talpon... kép: courtesy Raffael Parducci, Equador

Egy kis kémia

A Palo Santo illóolaja elsosorban monoterpénekben és főként limonénban (akár 70%) gazdag. Bár az illóolaj legalább 50 összetevője komplex vegyületet alkot, a limonén mellet két másik fő komponense az alfa-terpineol és a mentofurán. Az alfa-terpineol a teafa olajban is megtalálható, változatos kutatásokkal bizonyították hogy a teafaolaj antiszeptikus hatása ezen összetevőnek is tulajdonítható. Valószínűleg a mentofurán adja a Palo Santo különleges illatának fő vonalát. Ez a vegyület amúgy bár kisebb mennyiségben a borsmenta olajában is megtalálható. A képre kattintva megnézhetők a fő összetevők.

Két recept Palo Santo illóolajjal

Masszázs olaj recept Palo Santo-val

  • 50 ml édes mandulaolaj (Prunus amygdalus)

  • 20 csepp Palo Santo (Bursera graveolens) illóolaj

  • 5 csepp mirha (Commyphora mirrha) illóolaj

Tisztaság maszk

Keverjük el frissen egy tálban az összetevőket, majd alkalmazzuk a megtisztított bőrön legalább negyed órán át. Utána mossuk le tiszta vízzel. Az eredmény tiszta, friss arcbőr.

  • 2 kávéskanál zöld agyag

  • 3 csepp Palo Santo (Bursera graveolens) illóolaj

  • 1 csepp tömjén (Boswellia carterii) illóolaj

  • és annyi tisztított víz, – vagy még jobb a rózsa hidrolátum – amelynek segítségével kenhető masszát kapunk


Legújabb bejegyzések
Legújabb bejegyzések
Archívum
Search By Tags
Kövessen minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page