top of page

ZOOFARMAKOGNÓZIA

AROMATERÁPIA KUTYÁKNAK

Hogyan támogassuk kutyánkat az öngyógyításban

„Ajánlom e könyvet azoknak a kutyáknak, akiket félreértettek…

Talán eljött az idő, hogy újraértékeljük az állatokkal való kapcsolatunkat és aktív, önmaguk által is döntésképes élőlényekként kezelhessük őket.”

      Caroline

Ingraham

2017 ősszel megrendezésre került Budapesten a Drops Aromaterápiás Konferencia. Az eseményen az egyik előadó Caroline Ingraham angol aromaterapeuta volt, aki az alkalmazott zoofarmakognózia megalapítója. A konferenciával egyidőben jelent meg Caroline egy már korábban megjelent, az alkalmazott kutya farmakognóziáról írt könyvének felújított és újdonságokkal kiegészített könyve a „How to help your dog  heal itself”. Mivel Magyarországon rengeteg ember tart kutyát, illetve az állatok és az aromaterápia témája oly sok embert érdekelhet és érinthet, hogy elhatároztuk, kiadjuk e könyvet magyar nyelven is. A könyv 2018 októberében jelent meg. Egy olyan új területről és ismeretanyagról van szó, amely a legtöbbünknek még ismeretlen terület, ezért meghívtuk a szerzőt, hogy az érdeklődőknek A BUDAPEST DROPS 2019 Aromaterápiás konferencia, workshop, kiállítás és vásár rendezvényen tartson egy workshopot, ahol a résztvevők személyesen dolgozhattak együtt Caroline-nal.

Az alkalmazott zoofarmakognóziáról

Zoofarmakognózia: a „zoo” jelentése a görögből = állat, „pharmako” = orvosság, „gnózia” = ismeret, vagyis az állatok öngyógyításának tanulmányozása természetes környezetükben, illetve a tevékenység azonosítása. Az öngyógyító képesség olyan viselkedési forma, amelyet az állatok már az idők kezdete óta gyakorolnak: kiváló bizonyíték a gyógyhatású anyagok használatára. Miután Caroline megértette a folyamatokat, a módszert háziasított és vadon élő állatokon kezdte alkalmazni és alkalmazott farmakognóziának nevezte el.

 

Caroline három évtizede tanulmányozza és kutatja, hogy az állatok a természetben miként gyógyítják önmagukat. Az alkalmazott zoofarmakognózia rendszerét ő dolgozta ki, amely arra alapoz, hogy az állatok „aktív” és semmiképpen nem „passzív” élőlények. Ez azt jelenti, hogy képesek döntések meghozatalára. Ha pedig lehetőséget is kapnak rá, öngyógyításra való erős vágyukat gyakorlatban is megmutatják.

 

Az alkalmazott kutyafarmakognózia (a kutyák öngyógyító képessége) a kutyák egyébként velük született öngyógyító képességeinek ad teret. Ha jól megfigyeli kutyáját, akkor az pontosan megmutatja, hogy mely orvosságra van szüksége és melyik területen. 

Az állatokban és az emberben is közös érzéket, a szaglást, és annak közös nyelvét kihasználva új és izgalmas kommunikációs szintet érhetünk el kutyánkkal. Természetesen a hagyományos orvoslásnak is megvan a maga szerepe, de miért ne férhetne meg a kettő egymás mellett?    

190 oldal,

puhakötésben

(ISBN: ISBN 978-615-00-2556-8)

bottom of page