top of page

A NÖVÉNYTŐL AZ ILLÓOLAJIG: LEPÁRLÓ WORKSHOP

DR. MARCO VALUSSIVAL

Az illóolaj desztilláció (lepárlás) tudomány és művészet egyben. Nem elég a lepárló és a növényi alapanyag. Ismerni kell a lepárló működését, a növényt magát és elengedhetetlen, hogy tudjuk, pontosan milyen céllal szeretnénk kinyerni a növény lelkét. Igazi alkímia, amit évszázadokon át gyakoroltak orvosok, tudósok és az elixírt keresők. Ma pedig teszik ezt a modern technológia segítségével.

Az Aroma Botanica 2018-as nemzetközi workshop sorozatának első eseménye az elbűvölő őrségi kisfaluban Szaknyéron került megrendezésre a Szaknyéri Illóolaj Lepárló Műhelyben. A workshop vendége és előadója dr. Marco Valussi Olaszországból látogatott el hozzánk, hogy a lepárlással, gyógynövényekkel kapcsolatban átadhassa tudását az érdeklődőknek. Így élőben tapasztalhattuk meg a csodát, amint az elmúlást egy újjászületés követi a növénytől az illóolajig.

Marco klinikai fitoterapeuta, szakterülete az illóolajok és azok előállítása. Oktató, szakíró, a gyógynövények és aromás növények szakértője. A hagyományos népi orvoslást népszerűsítő civil szervezetek projektjeiben vesz részt Kenyában, Nepálban és Kolumbiában. Több mint 100, az illóolajos növények és az aromaterápia témakörében írt tudományos cikk szerzője. A pisai, firenzei és sienai egyetemek vendégtanára. Marco az illóolajok minőségét bemutató előadását nagy siker övezte a Budapest Drops 2017 első magyarországi aromaterápiás konferencián is.

HOGY IS VOLT?

Szombat délelőtt a lepárlási technológiákkal, és a folyamat részeivel ismerkedhettünk meg. A résztvevők az előre összeállított jegyzetbe írhatták megjegyzéseiket. Mivel a műhelyben egyszerre két lepárló berendezés is rendelkezésünkre állt, ezért összehasonlító lepárlásra nyílt lehetőségünk. A növény üstökbe kerüléséhez, a lepárláshoz, majd az azt követő műveletekhez is rengeteg munkára és időre van szükség. Ezt a résztvevők maguk is megtapasztalhatták, hisz a kertben már-már virágzó mentát saját maguk aratták le, készítették elő és segédkeztek az üstök megtöltésében. Szombat délelőtt a lepárlási technológiákkal, és a folyamat részeivel ismerkedhettünk meg, betekintést kaphattunk az aromás növények világába, némi kémiai útmutatók kaptunk. A résztvevők az előre összeállított jegyzetbe írhatták megjegyzéseiket. Mivel a műhelyben egyszerre két lepárló berendezés is rendelkezésünkre állt, ezért összehasonlító lepárlásra nyílt lehetőségünk. A növény üstökbe kerüléséhez, a lepárláshoz, majd az azt követő műveletekhez is rengeteg munkára és időre van szükség.

Az első nap után egy nagyszerű grillvacsora után megérdemelten pihenhették ki az első nap örömteli fáradalmait.

A második nap reggelét az előző napon lepárolt menta illóolajának leválsztásával kezdtük. Ezt követően a különböző növényi alapanyagokról és lepárlásuk közti különbségekről, a lepárlási paraméterekről és a hidrolátumokról kaptunk rengeteg információt. A workshopot frissen szedett izsóp (Hyssopus officinalis) lepárlásávával zártuk.

Köszönjük Marconak, hogy lehetőségünk nyílt betekinteni az illóolaj és hidrolátum előállításának szakmai részleteibe. Visszavárunk egy következő alkalomra!

bottom of page