top of page

A NÖVÉNYTŐL AZ ILLÓOLAJIG: LEPÁRLÓ WORKSHOP

DR. MARCO VALUSSIVAL

Az illóolaj desztilláció (lepárlás) tudomány és művészet egyben. Nem elég a lepárló és a növényi alapanyag. Ismerni kell a lepárló működését, a növényt magát és elengedhetetlen, hogy tudjuk, pontosan milyen céllal szeretnénk kinyerni a növény lelkét. Igazi alkímia, amit évszázadokon át gyakoroltak orvosok, tudósok és az elixírt keresők. Ma pedig teszik ezt a modern technológia segítségével.

Az Aroma Botanica 2018-ban és 2022-ben nemzetközi workshop sorozatai keretében 2018-ban az őrségben található Szaknyéron, majd 2022-ben Hegyhátszentjakabon rendezte meg a lepárló mesterkurzust . A workshop vendége és előadója dr. Marco Valussi Olaszországból látogatott el hozzánk, hogy a lepárlással, gyógynövényekkel kapcsolatban átadhassa tudását az érdeklődőknek. Így élőben tapasztalhattuk meg a csodát, amint az elmúlást egy újjászületés követi a növénytől az illóolajig.

Marco klinikai fitoterapeuta, szakterülete az illóolajok és azok előállítása. Oktató, szakíró, a gyógynövények és aromás növények szakértője. A hagyományos népi orvoslást népszerűsítő civil szervezetek projektjeiben vesz részt Kenyában, Nepálban és Kolumbiában. Több mint 100, az illóolajos növények és az aromaterápia témakörében írt tudományos cikk szerzője. A pisai, firenzei és sienai egyetemek vendégtanára. Marco az illóolajok minőségét bemutató előadását nagy siker övezte a Budapest Drops 2017 első magyarországi aromaterápiás konferencián is.

HOGY IS VOLT?

Mint 2018-ban, úgy 2022-ben is szombat délelőtt a lepárlási technológiákkal, és a folyamat részeivel ismerkedhettünk meg. A résztvevők az előre összeállított jegyzetbe írhatták megjegyzéseiket.

 

Mivel a műhelyben egyszerre két lepárló berendezés is rendelkezésünkre állt, ezért összehasonlító lepárlásra nyílt lehetőségünk. A növény üstökbe kerüléséhez, a lepárláshoz, majd az azt követő műveletekhez is rengeteg munkára és időre van szükség. Ezt a résztvevők maguk is megtapasztalhatták, hisz a kertben már-már virágzó mentát saját maguk aratták le, készítették elő és segédkeztek az üstök megtöltésében. Szombat délelőtt a lepárlási technológiákkal, és a folyamat részeivel ismerkedhettünk meg, betekintést kaphattunk az aromás növények világába, némi kémiai útmutatók kaptunk.

2022

Marco Valussi magyaráz.JPG
Aratás előtt Marco Valussi 2023.JPG
Marco Valussi menta.JPG
Peggy.JPG

Az első nap után a résztvevők megérdemelten pihenhették ki az első nap örömteli fáradalmait.

A második nap reggelét az előző napon lepárolt menta illóolajának leválsztásával kezdtük. Ezt követően a különböző növényi alapanyagokról és lepárlásuk közti különbségekről, a lepárlási paraméterekről és a hidrolátumokról kaptunk rengeteg információt. A workshopot frissen szedett izsóp (Hyssopus officinalis) lepárlásávával zártuk.

Köszönjük Marconak, hogy lehetőségünk nyílt betekinteni az illóolajok és hidrolátumok előállításának szakmai részleteibe. Visszavárunk egy következő alkalomra!

2018

bottom of page