top of page

Illóolajok a történelem tükrében avagy Marie Antoinette parfümőrének titkos története


Jean Louis Fargeon Marie Antoinette francia királynő parfümőre volt. Tizennégy éven keresztül szolgálta a királynőt egészen 1789-ig, amikor is a forradalom végigsöpört az egész országon. Élisabeth de Feydeau 2004-ben írta meg az azóta több nyelvre lefordított, az aromaterápia iránt érdeklődők és a történelem rajongói számára ezt a hasznos művet, amely ablakot nyit az akkori világ illatos mindennapjaira. Olvasóim most egy kis összefoglalót olvashatnak a könyvről.

Marie Antoinette parfümőre

Jean-Louis Fargeon (1748-1806) a dél-franciaországi nagyvárosban Montpellierben született egy parfümőr fiaként, majd miután kitanulta édesapjától a szakmát Párizsban próbált szerencsét, ahol ügyességével, és ‘illatos’ kesztyűivel felhívta magára a fiatal királynő, Marie Antoinette (1755–1793) figyelmét, akit azután rendszeres megrendelői között tarthatott számon. Többek között szépítő szereket, szagos sálakat, kesztyűket, parfümöket, testápoló tömböket, pomandereket, viaszokat, levendulavizet szállított számára. Marie Antoinette mindig is imádta a virágokat, rajongott a rózsáért, az ibolyáért, az orgonáért és a nárciszokért, amelyekből Fargeon kreált számára illatos szereket, parfümöket.

Marie Antoinette személyes illata

Fargeon illatosított kesztyűivel nyerte el a királynő kegyeit, amelyek igencsak divatosak voltak akkoriban. A parfümőr egy különleges illatot kreált, és ezzel szagosította a kecskebőrből készült kesztyűket. Az illatokat olyan virágokból vonta ki, mint a jácint, a vérvörös szegfű, az ibolya (Viola odorata) vagy a sárga nárcisz (Narcissus pseudonarcissus). A kézre való finom holmikat édes mandulaolaj (Prunus amygdalus), fehér viasz és rózsavíz keverékével ápolta, azok friss rózsaszirmokon és szerecsendiókon pihentek, hogy megvédhessék majd az úrnő kezeit a különböző betegségektől.

Nárcisz (Narcissus pseudonarcissus) – Kép szerzője: Agadez, Forrás: Wikimedia

:

A királynőt teljesen elvarázsolták az illatok és egyre több kesztyűvel gazdagodott az amúgy sem szegényes gyűjteménye. Ezek után olyan parfümöt rendelt, amelyet a fürdővizéhez adhatott. Fargeon fürdőzacskókat készített számára, amelyekben édes mandula, fenyőmag, lenmag, liliom hagymák, fehér mályvagyökér és más aromás növények kaptak helyet. Mindezen sikerek további megrendelésekhez vezettek.

Marie Antoinette parfümje

Fargeon számos parfümöt kreált a királynőnek, melyek nélkül az uralkodó egy tapodtat sem volt hajlandó mozdulni. Mindenhová magával vitte a kis fiolákat. Az egyik leghíresebb a Trianon parfüm volt, melynek a legfontosabb összetevői között szerepelt az ibolya, a rózsa, a nárcisz, és a tubarózsa (Polianthes tuberosa) is, melyet mirhával (Commiphora myrrha), pézsmával, vagy ámbrával kevert még össze a parfümőr. Marie Antoinette igen különös nőszemély volt, aki szerette az extravagáns dolgokat, így az általa használt illatok is különlegesek és drágák voltak. Mégis, olyan mindennapi aromavizeket is szívesen használt, mint a narancsvirág (Citrus aurantium var. amara), vagy a levendula.

Marie-Antoinette – Forrás: The British Library “Histoire de soixante ans, etc p. 429” Paris, 1859 No known copyright restrictions – Flickr.com – Creative Commons

A királynő a palotában a levegőt is rendszeresen illatosította főként levendulaecettel, vagy narancsvirág szirmokkal. A fürdővizébe gyakran kevert citrom és levendula olajat.

Akkoriban gyakran használták a pomandereket, (illatos gyantákból gyúrt labdacsok) amelyek a levegő illatosítására és járványos időszakban a betegségek megelőzésére szolgáltak. A királynő pomandereibe olyan olajokat tett, mint a rózsa, a jázmin (Jasminum officinale), a vanília (Vanilia plantifolia), a szegfű (Dianthus sp.), a frangipani (Plumeria sp.) és a tubarózsa. Az úrnő krémekkel, és szépítő porokkal is kényeztette magát, többek közt azért, hogy tisztán és minél fehérebben tartsa az arcát.​

Kép forrása: beautiful-dissaster on flickr.com

A várandós Marie Antoinette és az illatok

Marie Antoinette terhességei alatt Fargeon folyamatosan gyártotta számára a különböző illatos szereket. Kreációiban főként a citromot (Citrus limon), a fahéjat (Cinnamomum zeylanicum), az angyalgyökeret (Angelica archangelica), az íriszt (Iridodictyum sp.), a rózsafát (Aniba sp.), a koriandert (Coriandrum sativum) használta, hogy ellazítsa és megkönnyítse úrnője várandós mindennapjait. A királynő első szülése után a parfümőr egy olajos hajpakolást készített a királynő számára, hogy orvosolja az úrnő szülést követően jelentkező hajhullását.​

Forrás:

Élisabeth de Feydeau, Jean-Louis Fargeon, parfumeur de Marie-Antoinette, collection « Les métiers de Versailles », Paris, Perrin, 2004 (ISBN 978-2262019464).


Legújabb bejegyzések
Legújabb bejegyzések
Archívum
Search By Tags
Kövessen minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page