top of page

Szantálfa illóolaj – indiai vagy melyik?


Ebben a bejegyzésben a szantálfa illóolajat, pontosítva illóolajokat foglalom össze. Noha a legtöbben a szantálfát mint indiai olajat ismerik, az utóbbi évtizedekben veszélyeztetett státusba sorolt növény botanikai családjába tartozó alternatívákat használja az aromaterápia.

Hindu templomok a Krisna folyónál, Wai Satara, Kép forrása: flickr.com The Commons, no copyright restrictions

Hindu templomok a Krisna folyónál, Wai Satara, Kép forrása: flickr.com The Commons, no copyright restrictions (Southern Methodist University, Central University Libraries, DeGolyer Library)

A szantálfa a szantálfafélék családjába tartozó évelő gyökérzeten élősködő parazita növény. A családban több faj is tartozik. A legismertebb és a közelmúltig leggyakrabban használt illóolajat a Santalum album fajból nyerték. A Santalum album Indiában őshonos, de más országokban is megtalálható. A mizori (Mysore) szantálfa számít a legkiemelkedőbb minőségűnek. A szantálfát ősidők óta, de legalább 4000 éve használják spirituális szertartásokhoz – pl. füstölőkhöz – és gyógyításra. Kétségtelenül a meditálók számára alapvető fontossággal bír.

Hétköznapi név: szantálfa

Szanszkrit neve: chandala¹

Angol neve: sandalwood

Botanikai név: Santalum ssp.

Botanikai család: Szantálfafélék (Santalaceae)

Felhasznált növényi rész: faanyag (geszt)

Kivonási eljárás: gőz- vagy vízlepárlással

Illóolaj színe: halványsárga, sárga

Illatjegy: lábjegy

Eltarthatósága: akár 6-7 év

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler’s Medicinal Planzen

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler’s Medicinal Planzen

A Santalum album fontos kereskedelmi fafajta, amely leginkább Indiában, Indonéziában, Srí Lankán, Malajziában, Kínában és Ausztráliában elterjedt. Népszerűsége a túlzott kitermeléshez vezetett és a vörös könyves, vagyis veszélyeztetett fajok közé sodródott. Ezért az indiai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be védelme érdekében. Az utóbbi negyven évben az indiai szantálfa termelés az új ültetvények létrehozására, és a meglévők kivágására vonatkozó tiltásnak köszönhetően évi 4000 tonnáról mindössze 400 tonnányira esett vissza. Úgy jó tíz éve az indiai kormány rájött, hogy a korlátozások miatt az iparág haldoklásnak indult, ezért lazítottak a szabályozáson és a termelőket újabb ültetvények létrehozására buzdította. Gujarat, Madhya Pradesh és Maharasta államokban lázasan kezdtek az ültetvényezésbe. Sajnos azonban a termelők nem számíthatnak nagy haszonra, hiszen összesen három állami vállalatnak értékesíthetik a faárut fixált, kilogrammonkénti 3500 rúpiás áron, míg azt az állami cégek kilónként 16000 rúpiás áron értékesítik tovább. Mivel az ültetvényeket gyakran fosztogatják, a termelőknek éjjel-nappali őrzést is fizetniük kell. A zárt piac miatt a faanyag és az abból készült termékek ára a csillagos égbe szökött. A helyzetet kihasználva Ausztrália lassan az őshazájában veszélyeztetett státusú indiai szantálfa termelés piacán vezető helyre kerülhet.² Shirley és Len Price Aromatherapy for Health Professionals (Aromaterápia az egészségügyben dolgozóknak) című könyvében Dürbecket idézik, aki a tulajdonképpen a veszélyeztetett státusz miatt hivatalosan nem forgalmazott olajok között sorolja fel az mizori szantálfa olajat is és ezeket az olajokat ‘fantom’ olajakként aposztrofálja, hiszen mégis sok helyen megvásárolhatók.³

A Santalum album illóolaja kb. 70-90%-ban tartalmaz egy szantalol nevű alkoholféleséget (α- és β-szantalol). Ez az az összetevő, amelyet a parfümkészítők édeskés, fás illatáért leginkább értékelnek az olajban. A főleg Ausztráliában és Új-Kaledóniában elterjedt szantálfafaj a Santalum spicatum, amely szantalol tekintetében viszont csupán 20-30 %-nyit tartalmaz. Az ausztrál szantálfa illóolaja édeskés, fás, fűszeres fejjegyekkel kombinált illatú. További népszerű alternatíva az új-kaledóniai szantálfa (Vanutau szantál) – az Új-Kaledónia szigetvilágában és a Csendes óceán délnyugati részén fekvő Vanutau szigetén elterjedt (4) – latin nevén Santalum austrocaledonium amelynek a szantalol tartalma a spicatum-éhoz hasonló. Mindhárom fajt vadon gyűjtik. (5)

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Az aromaterápiában legújabban a hawaii szantálfa fajokat kezdik felfedezni: Santalum ellipticum, S. freycinetianum, S. haleakalae, S. paniculatum.

Az indiai szantálfa olaja ma már elképesztően drága, a másik két olaj ára azonban megfizethetőbb. Mivel az olajok terápiásan többek között a bőrápolásra kiválóak. Az illóolajat kozmetikai termékek, parfümök és piperecikkek előállításához, a faanyagot többféle módon, a vallási rituáléktól kezdve a szépészeti kezelésekig, valamint a gyógyszeriparban hasznosítják. Az indiai változat nagyon magas ára miatt széles körben hamisítják. Az olcsó, szintetikus másolatok, amelyek poli-szantalolt, β-szantalolt vagy izobornil ciklohexanolt tartalmaznak vonzóbb alternatívát jelentenek a piperecikkeket gyártó cégek számára.

A S. spicatum a szantalol mellett bizabololt is tartalmaz, ami különösen a bőr gyulladásainak kezelésénél erősebb gyulladáscsökkentő hatást biztosít. A szantálfa illóolaját régóta alkalmazzák genitourináris pl. húgyhólyaggyulladás (cisztitisz) esetén. A S. spicatum illóolajáról in vitro a herpes simplex 1 és 2 típusok elleni antivirális tulajdonságot mutatták ki. A vizsgálatok megállapították, hogy az illóolaj valószínűsíthetően a vírus szaporodását gátolja. (6)

A szantálfa illóolaj főbb terápiás felhasználási területei a bőrápolás (repedezett, száraz bőr, érzékeny bőr, bőrgyulladás, ekcéma 7), idegrendszeri panaszok (idegnyugtatás, álmatlanság, ideges állapotok 8, klinikai tanulmányok mutatták ki, az α- és β-szantalol összetevők szedatív vagyis nyugtató hatását 9), a légúti problémák (felső légúti fertőzések, krónikus bronchitis 10, gégegyulladás 11),

Terápiás hatások: gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, bőr feszesítő, vízhajtó, szélhajtó, köptető, nyugtató, tonik

Főbb kémiai összetevői (minden típusnál, kivéve ahol egyébként jelölt): alkoholok (α- és β-szantalol, cisz-transz-α-bergamotol, β-bizabolol és nuciferol – S. spicatum), terpének (α- és β-szantalén)

Biztonság: Nem fototoxikus, nem szenzibilizáló, nem irritáns. (12,13)

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Ayurvéda

Az Ajurvéda évezredek óta alkalmazza a szantálfát különböző kezelésekben. Az ayurvédikus filozófia szerint a szantálfa illóolaja nyugtató, hűsítő, hőt szétoszlató, szárító és tápláló, főleg a Pitta típusú személyiségeknek megfelelő. A jógik szerint használata a meditációs állapot elérését segíti, valamint az istennel való kapcsolatot erősíti.

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás)

A HKO szerint a szantálfa hűsítő és blokkoldó, ezért a forró, meleg állapotokra, gyulladásos és hurutos jellegű, különösen a vizeletkiválasztó és légzőrendszerrel kapcsolatos betegségekre ajánlja. Eleme a Föld.

Felhasznált irodalom

1. Battaglia, S. (2003). The Complete Guide To Aromatherapy 2nd ed. The International Centre of Holistic Aromatherapy. Brisbane. Australia. p.264.

2 Forrás: http://timesofindia.indiatimes.com/city/bangalore/Demise-of-sandalwood/articleshow/12078008.cms?intenttarget=no. India Times. Utoljára letöltve: 2013. október 1.

3 Price, S. Price, L. (2012). Aromatherapy for Health Professionals, 4th ed., Elsevier Churchill Livingstone. p.40.

4 Santalum austrocaledonicum and S. yasi (sandalwood), Traditional Tree Initiative – Species Profiles for Pacific Island Agroforestry. Forrás: www.traditionaltree.org, Utoljára letöltve: 2013. június.15.

5 Professional Reference Guide. Essential Therapeutics. Melverton Drive. Australia. 2012. p.30-31.

6 HerbalGram #57. American Botanical Council. Austin,. Texas. USA. 2003. p. 50-56.

7,8,9,10 lsd ¹ uo.

11 Lawless, J. (1995). The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Element Books. Rockport. Massachusetts. USA. p. 56-67.

12 ld ¹ p.264-265.

13 Tisserand, R. (1995). Essential Oil Safety. Churchill Livingstone. United Kingdom. p. 210.

14 Irani, F. (2003). An Encounter With Ayurveda Aromatherapy, Aromatherapy Journal, (3-4), NAHA. USA. p.29.

15 Mojay, G. (1997). Aromatherapy for Healing the Spirit. Healing Arts Press. Rochester. Vermont. USA. p.116.

Legújabb bejegyzések
Legújabb bejegyzések
Archívum
Search By Tags
Kövessen minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page