top of page

Borús, nedves őszi napok? A válasz: eukaliptusz. 1. rész a kék gumifa (Eucalyptus globulus)


Eukaliptusz? Igen ám, de melyik. A Mirtuszfélék családjába tartozó Eukaliptusz nemzettség több mint 700 különböző fajt számlál. Minden egyes fajnak megvan a csak rá jellemző aromája, illóolajuk, pedig a főbb összetevők mennyiségére nézve is különbözhetnek, tehát felhasználásuk is eszerint változik. Az aromaterápiában a következő hat faj, a levelekből lepárlással nyert illóolaját használják: kék gumifa (Eucalyptus globulus); keskenylevelű gumifa (Eucalyptus radiata); citromillatú eukaliptusz (Eucalyptus citriodora); széleslevelű gumifa (Eucalyptus dives); Smith gumifa (Eucalyptus smithii); vaskérgű citromos gumifa (Eucalyptus staigeriana). Sorozatomban egyesével bemutatom őket.

‘Eu kalyptos’

A főként örökzöld, főleg őshazájában Ausztráliában és Tasmániában élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használják a kontinens őslakói. Egyes fajait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban is termesztik, de Olaszországban is megtaláljuk, sőt Dél-Amerikától egészen Kínáig elterjedt. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedések kezelésében is. Eredetileg megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője volt, azonban ma már inkább az egyik fő összetevőjének laboratóriumban előállított változatát alkalmazzák. Erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve „jól” (eu) „fedett”-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, amelyet a virágok nyílásukkor ledobnak.

Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így az Ausztrál mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették.

Kék gumifák a mocsárban – Powerhouse Museum-Collection Fflick.com – no know copyright restrictions

Nagy vízigénye miatt azonban sok helyen nem kedvelik, mert a többi dísznövénytől és a környező vegetációtól túl sok vizet von el. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény. A túl erős napfénynél a növény a leveleken keresztül fehér viaszt csap ki, vagyis ‘izzad’. Illóolaját a levelekből lepárlással nyerik. 1,7 kg levél három órás lepárlást követően kb. 11,50 g tiszta olajat ad.

Viaszt izzadó eukaliptuszfa – Eucalyptus globulus, fotó: Aroma Botanica

Viaszt izzadó eukaliptuszfa (Eucalyptus globulus) fotó: Aroma Botanica​

A kék gumifa (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus globulus, Cabrillo Beach. San Pedro California – fotó: Anthony Mendoza, Flickr.com

Eucalyptus globulus, Cabrillo Beach. San Pedro California – fotó: Anthony Mendoza, Flickr.com

Az Eucalyptus globulus gyorsan és magasra nő, elérheti a 35 méteres magasságot is. A növény Ausztráliában őshonos, de Franciaország déli területein, és Spanyolországban is találkozhatunk vele. Leveleiből, lepárlással nyerik értékes olaját, mely általában színtelen, karakterisztikus illatú. Az olaj legfőbb összetevője az 1,8 cineol, (más néven eukaliptol), amelyet átlagban 70%-ban tartalmaz.

Két fő betegségcsoportban alkalmazható jól. Egyrészről a kék gumifa olaja antibakteriális, antiszeptikus, antivirális, fungisztatikus (gombák növekedését gátló) mind a megelőzésben, mind pedig a kezelések során jól használható. Fertőtlenítő hatása révén bizonyos fertőző, járványos megbetegedések elleni egyik legkedveltebb olaj. Fájdalomcsillapító, jó köptető és légúti stimulálószer mely kiváló a légzőszervi megbetegedések kezelésére (torokgyulladás, influenza, köhögés, nátha, hörghurut).

2004 óta a WHO (World Health Organistaion) is elismeri hivatalosan az Eucalyptus globulus illóolajat, mint olyan szert mely lázcsillapító, nyákoldó, köptető hatású.

Másrészről remek antireumatikus szer. Frissítő, stimuláló hatású. Végül, de nem utolsó sorban a levegőbe porlasztva a rovarok, főként a szúnyogok ellen is hatásosnak tartott illóolaj.

Héköznapi név: eukaliptusz, kék gumifa

Latin név: Eucalyptus globulus

Angol név: Eucalyptus, blue gum tree

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: színtelen, halványsárga színű. intenzív, enyhén kámforos-cineolos, balzsamos, karakteres

Tipikus kémia összetétel: oxidokban (1,8-cineol syn. eucalyptol) és monoterpénekben gazdag (α-pinén, δ-limonén, kamfén, ρ-cymén stb.) valamint szeszkviterpánek (aromadendrén, globulol) és egyéb triterpének, adehidek és ketonok

Ízületi gyulladás és reuma ellen

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (lehet a napraforgó is) öt csepp Eucalyptus globulus-t, öt csepp gyömbér (Zingiber officinale) olajat és öt csepp borsmentát (Mentha x piperita), majd a keveréket naponta masszírozzuk be finoman a fájó tagokba, ízületekbe.

Hörghurut

Kezdődő hörghurut esetén keverjünk 4 csepp Eucalyptus globulus, 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) illóolajat 5 milliliternyi növényi hordozóba, majd a keveréket masszírozzuk a hátba és a mellkasba naponta legalább három alkalommal.

Lázcsillapítás

Lázas állapotban keverjünk össze 3 csepp Eucalyptus globulus-t 5 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajjal és ezt a keveréket masszírozzuk gyengéden a torok és a fül mögötti felületekre, illetve a talpakba.

Melléküreg-gyulladások és nátha

A halántékra, torok tájékra készíthetünk bedörzsölőszert 1 csepp Eucalyptus globulus-ból, 1 csepp rozmaringból (Rosmarinus officinalis cineol kémiai típus) és 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajból. Naponta négyszer ötször alkalmazzuk.

Sebek, horzsolások

Keverjünk össze 4 csepp Eucalyptus globulus-t, 2 csepp bergamott (lehetőleg a bergaptén mentes változatból), 10 csepp valódi levendulát (Lavandula angustifolia) 25 ml növényi hordozó olajban (pl. makadámia vagy körömvirág macerátum) majd óvatosan kenjük rá az érintett felületre és kössük be.

Remek inhaláló szer

A nátha és megfázás tüneteinek enyhítésére cseppentsünk 1 csepp Eucalyptus globulus olajat, 2 csepp Eucalyptus dives (ct. piperiton) és 3 csepp borsmenta (Mentha x piperita) olajat kb 60 fokosra visszahűlt felforralt vízbe, majd egy törölközővel a fejünket leterítve lélegezzük be mélyen a gyógyító illatokat, naponta kétszer háromszor, tíz percnél ne tovább. Ügyeljünk rá, hogy szemünket tartsuk becsukva!

Szúnyogriasztónak sem utolsó

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (pl. édesmandula) 5 csepp Eucalyptus globulus illóolajat, majd a keverékkel kenjük be a karjainkat, lábainkat, hogy távol tarthassuk a vérszívókat!

Biztonság:

Az Eucalyptus globulus illóolaja nem fototoxikus, nem irritáló és nem szenzibilizáló, viszont használatát várandós nők, szoptatós anyák és 7 év alatti gyermekek esetén nem javasolják. A homeopátiás készítményeket használók figyelmét felhívják rá, hogy az igen finom információkat hordozó készítmények hatását az olaj gyengítheti!

Felhasznált irodalom:

Battgalia, S (2003): The Complete Guide To Aromatherapy 2nd ed., The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia.

Blumenthal et al.(2000): Expanded Commission E monographs: Eucalyptus oil, American Botanical Council, Integrative Health Communications, Austin, Texas, USA.

Shutes, J. Weaver C.(2008): Aromatherapy Bodyworkers, Pearson Prenctice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA.

Rácz J. (2010): A növénynevek enciklopédiája, Tinta Könyvkiadó, Budapest.

Legújabb bejegyzések
Legújabb bejegyzések
Archívum
Search By Tags
Kövessen minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page