top of page

Tamanu olaj – egy hordozó a déltengerről


Ebben a bejegyzésben egy olyan növényi olajról olvashatnak, amely egyenlőre a hazai aromaterápiában kevésbé ismert sőt a legtöbbek számára ismeretlen. Ez pedig a tamanu olaj. A tamanu név a polinéziai szigetvilág őslakosainak nyelvéből ered. Európában leginkább ‘alexandriai babér’ néven ismert. Több egyéb elterjed néven is ismeretes magyarul pedig hívjuk csak eredeti megbecsült nevén tamanunak. A latin névben a Calophyllum jelentése ‘szép levél’, amely a görög 'kalos' (szép) és 'phullon' (levél) szavakból ered.

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, flickr.com

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, flickr.com

A tamanufa Ázsia trópusi vidékein őshonos pontosabban Polinézia és Melanézia szigetvilágában de Ausztráliában, Vanutaun, Thaiföldön, Vietnamban, Mianmarban, Malajziában, Dél-Indiában, Srí Lankán de még Afrika egyes részein is fellelhető. A déltengeri szigeteken elsősorban a tengerparti sávokban és a megfelelően vizes területeken termesztik. A fa 2-3 méterre, esetenként akár 8 méterre is megnőhet. Kérge sötétbarna és vastag, erősen barázdált, levelei elegánsak, húsosak és vastagok. Virágai fehérek és illatosak, erősen a hárs virágaira emlékeztetnek. Gyümölcse az almára hasonlít, amelynek vékony sárga héja van. A puha magházban található a halványsárgás színű mag, amelyből az olajat nyerik. Éréskor ráncosodik és bebarnul.

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse – szerző: David Eickhoff, copyright, flickr.com

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse – szerző: David Eickhoff, copyright, flickr.com

A vizsgálatok szerint a növény legtöbb része valamilyen terápiás felhasználásra alkalmas. A kéregből zöldes gyantát vonnak ki, amelyet calaba balzsamnak neveznek és vérzéscsillapításra, valamint helyi fájdalomcsillapításra használnak. Az olaj a magok napon szárítása során képződik. A száradás során a magok bebarnulnak és jellegzetes szagot bocsájtanak ki. A termés kb. 75%-nyi olajat ad. A tamanu olaj finomítatlanul sötétzöld, erős és jellegzetes szagú. A fixált vagy finomítatlan olaj világosabb sárgászöld. Alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, megdermed.

Összetevők: 92%-ban természetes lipideket, ezen belül monoacil-glicerolokat (1,8%), telítetlen zsírsavakat (7,4%), triacil-glicerolokat (82.3%) és szterolokat, szterol-észtereket valamint szénhidrogéneket (3,5%), 6,4%-ban glükolipideket és 1,6%-ban foszfolipideket tartalmaz.

Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – az elszappanosíthatatlan összetevők pedig kumarin származékokat is tartalmaznak – pl. calophyllic sav.

Hétköznapi név: tamanu (kalabafa)

Latin név: Calophyllum inophyllum

Botanikai család: Calophyllaceae

Calophyllum inophyllum azaz tamanu – szerző: Forest & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Calophyllum inophyllum azaz tamanu – szerző: Forest & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Terápiás felhasználás: Mivel bőrregeneráló és sejtmegújító tulajdonságokkal rendelkező növényi olaj ezért elsősorban sebgyógyításhoz kiváló, de ajánlott vágások, horzsolások, égések, rovarcsípések, akné okozta hegek, psoriasis, cukorbetegség miatt kialakult fekélyek, aranyér, leégés, száraz vagy repedezett bőr, kiütések, ekcéma, szájherpesz kezelésére, illetve a kellemetlen lábszag elfedésére. Ülőzsába, idegzsába, reuma, neuralgia és ideggyulladás okozta fájdalmak enyhítésére.Antimikrobiális tulajdonságai miatt a bőr gombás fertőzéseinek (pl. tinea) kezelésére is kipróbálható. Magas antioxidánstartalma miatt védi a bőrt a szabad gyököktől. Több aromaterápiás szakember szerint a sebgyógyulás támogatására a legkiválóbb keverék a tamanu és a csipkerózsamag olaj kombinációja. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, ezért a Herpes zoster kezelésénél Ravintsara (Cinnamonum camphora) ct. cineol és/vagy teafa (Melaleuca alternifolia) illóolajokkal kombinálva alkalmazzák. Schnaubelt a Ravintsara (Cinnamomum camphora ct. cineol) illóolajjal kombinálva az övsömör (Varicella zoster) kezelésére javasolja.A visszér kezeléséhez Schnaubelt a tamanu, a csipkerózsamag (Rosa rubiginosa) olajok és a babér (Laurus nobilis) illóolaj keverékét ajánlja, amelyet külsőleg 7-14 napos kúrával javasol alkalmazni.

A gyógyszeripar repedezett bőrre, égési sérülésekre és operáció utáni hegkezelésre összeállított készítményekben alkalmazza. Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – is tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő, antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar kedvelt összetevője krémek, testápolók és kenőcsök, szőrtelenítés utáni kezelésekre készült krémek, naptejek, rovarcsípés elleni készítmények összetevőjeként. A tamanu olajat nem használják masszázsolajnak viszont specifikus panaszokra összeállított készítmények alapanyagaként kiváló.

Calophyllum inophyllum virága – szerző: David Eickhoff, copyright, flickr.com

Calophyllum inophyllum virága – szerző: David Eickhoff, copyright, flickr.com

A tamanu és a legendák: Számos legenda kering a fa gyógyító és mágikus erejéről. A polinéz őslakók ‘szent ligetet’ ültettek belőle. Az istenek a kerekre kialakított hely fáinak árnya alatt figyelték a helyiek kannibál rituáléit, akiknek az áldozat egyik szemét tamanu levélen kínálták fel, majd a testet a fára lógatták fel. Ez a történet nem éppen romantikus vetülete!

Biztonság: Helyi vérbőséget okoz. Belsőleges alkalmazásra nem alkalmas, különösen a vérhígítókkal kombinált terápiák esetén nem javallott.

Felhasznált irodalom

Kilham, C. (2004). Tamanu oil: A Tropical Topical Remedy. Herbal Gram. (63). 26-31.

Schanubelt, K. (1995). Advanced Aromatherapy, Healing Arts Press.

Kusmirek, J (2002). Liquid Sunshine, Floramicus, Glastonbury, England.

Legújabb bejegyzések
Legújabb bejegyzések
Archívum
Search By Tags
Kövessen minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page