Macerátumok (olajos kivonatok)

Macerátumok (olajos kivonatok) Leírás elrejtése

A macerátumok vagy olajos kivonatok, amelyeket Galénosz görög származású római orvos és kortársai valószínűleg a gyógyításhoz használtak. Azokban az időkben nem ismerték a desztilláció (lepárlás) vagy oldószeres kivonási eljárásokat.

Latinul és angolul ‘phytol’ néven nevezik az ilyen kivonatokat. Az összetett szó a ‘phyto’ vagyis növény, és ‘ol’ röviden olaj szavak egyesítése (magyarul ‘fitol’). A magyari fitoterápia szó is a növényekkel való gyógyításra utal.

Az olajos kivonatokat úgy készítik, hogy valamely hordozóolajba helyezik a növényi részeket és lehetőleg napon hetekig ‘érlelik’. A folyamat során a hordozóolaj, mint természetes oldószer a növényben található értékes hatóanyagokat kioldja (akár a benne található illóolajokat is).

A finomítatlan hordozóolajok saját terápiás tulajdonságaihoz így a bennük érlelt növények értékes és terápiás hatóanyagai is hozzáadódnak, így hatékonyságuk megsokszorzódik.

A Fragrant Earth olajos kivonatokat bio napraforgóolajjal készítik, amelynek magas A és E-vitamin és telítetlen zsírsavtartalma van.