Gyakran Ismételt Kérdések

Gáz-spektrometriás és tömegspektrumos analízis

A gáz-spektrometriás és tömegspektrumos analízis laboratóriumi vizsgálatok, amelyek során az illóolajokban található illékony vegyületeket szétválasztják (azonos és adott nyomás alatt átpréselik egy csövön), analizálják és egy lineáris skálára felvezetik az eredményeket. A tömegspektrumos analízissel az egyes összetevők beazonosíthatók, az illóolajban található százalékos eredményeket is beleértve. A két mérési metódus az olajok tisztaságának mérésére alkalmas.

 

Hamisítatlan illóolajok

Hamisítás kategóriába esik az az olaj, amelyhez hozzáadnak (’dúsítanak’) más, olcsóbban előállítható olajokat vagy mesterséges vegyületeket. A gáz-spektrometriás és tömegspektrumos analízis során a szintetikus vegyületek kimutathatóak. A már kialakult és jól feltérképezett és egyes olajokra jellemző referenciaértékek alapján azt is be lehet azonosítani, ha egy természetes körülmények között más növényből kivont bizonyos összetevővel ’dúsítanak’ egy olajat. A hamisítással készített olajok természetesen nem fejthetik ki az eredeti illóolajokra jellemző hatásokat, viszont bizonyos esetekben a bőrön vagy a nyálkahártyán allergén reakciót is kiválthatnak.

 

Az illóolajok belsőleges használata

A fennálló törvények értelmében nem javasolhatjuk, hogy az illóolajokat belsőleg használja a vásárló. A címkézésen is kötelező feltüntetni, hogy kizárólag külsőleg alkalmazhatóak. Az illóolajok rendkívül hatékony és potens anyagok. Gyógyító erejük rendkívüli képességekkel rendelkeznek. A gyógyszerkönyv szó latin eredetije a pharmacopoea szó jelentése kettős: orvosság és méreg. Nem véletlen, hiszen minden ami gyógyíthat, az nem megfelelően használva, vagy túlzott mennyiségben árthat is.

Az illóolajok belsőleges használatát a francia aromaterápia előszeretettel alkalmazza. DE és rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy megfelelően ellenőrzött körülmények között és a szükséges fiziológiai, anatómia és hatásmechanizmusok ismeretében teszik ezt. Nem tagadjuk, hogy, noha szervezetünk alapvetően nincs felkészülve az illóolajok koncentrált formában történő feldolgozására (metabolizálására) egyes illóolajok hihetetlenül hatásosak lehetnek például vírusfertőzések leküzdésére, emésztőrendszeri panaszok kezelésére és számos egyéb probléma esetén.

 

Kémiai altípus (kemotípus)

Egy rendszertanilag ugyanabba a fajba tartozó növény földrajzi elhelyezkedésétől függően, különböző kémiai összetevőkkel rendelkező illóolajat produkálhat. Teszi ezt különböző geológiai és környezeti tényezők hatására (talaj, víz, levegő, éves napfény mennyisége stb.) példa: rozmaring (Rosmarinus officinalis), amelynek ismert kémiai altípusai a ct. verbenon, ct. cineol vagy a ct. kámfor. Az eltérő kémiai összetételnek megfelelően az olajok más-más hatást fejthetnek ki, tehát más célra alkalmazhatók.

 

Minősített bio illóolaj

A termesztés és előállítás során – magát a szaporítóanyagot és a termőterületet is beleértve – a folyamat során minden mesterséges növényvédő szert, műtrágyát mellőznek, genetikailag módosított szaporítóanyag használata pedig kizárt. A minősítést független szervezetek végzik, és rendszeresen ellenőrzik, hogy mind a folyamat, mind pedig a termék megfelel-e az előírásnak.

 

Vadon növő növényekből nyert illóolajok

Vadon nőtt, természetes élőhelyükön gyűjtött növényekből előállított olajok. Ennek változatai az etikusan gyűjtött növényekből kinyert illóolajok. Etikus gyűjtésen értjük azt, amikor egy adott területen található növényi vegetációt úgy gyűjtenek be, hogy annak folyamatos szaporodását ’tarvágással’ nem veszélyeztetik. Egyszerűen kifejezve, a jövő generációira is figyelemmel vagyunk. Ha ma leszedjük az összes egy helyen található növényt, jövőre már esetleg nem tudunk ugyanonnan gyűjteni.

 

Biodinamikus termesztés

A biodinamikus termesztés holisztikus megközelítést jelent, aminek a lényege a megújuló természetre támaszkodó, a természetben található anyagok és erők kihasználásával elért fenntartható fejlődést megcélzó mezőgazdasági művelés.

 

Permakultúra

A permakultúrás termesztési rendszer a termőterületek és a környezet fenntartható fejlődését tartja szem előtt. A megújuló energiaforrásokat használja fel és az ökoszisztémák gyarapítására helyezi a hangsúlyt. Az elképzelés eredetileg Ausztráliában született meg, és az 1970-es évektől kezdtek komolyan foglalkozni a témával.

 

A gyertya szabály

Ha aromaterápiás gyertyát használunk, ahhoz hogy az a lehető legegyenletesebben égjen, kövessük az általános szabályt:

A gyertya átmérője osztva 2.5 cm per óra. Erre azért van szükség, mert a gyertyánkon a kanóchoz közeli olvadt rész melegíti, olvasztja tovább a gyertya széle felé elhelyezkedő viaszt.

Megfelelő idő elteltével fújjuk el a gyertyát és hunyjuk álomra szemünket, vagy vágjuk vissza a kanócot kb. fél vagy maximum 1 centiméteresre és újra gyújtsuk meg. Ezzel megakadályozzuk, hogy a láng túl nagyra nőjön és túl erősen égesse a gyertya közepén lévő viaszt.

Ha viszont inkább a pislákoló gyertyafényt kedveljük, akkor hagyjuk a szabályt, a gyertya középen fog gyorsan leégni, így a belsejében égő láng a külső falon keresztül kellemes pislákoló fénnyel világít.