Eltarthatóság

Az illóolajok a természet által előállított fényre és hőre érzékeny szerves anyagok. A növényi anyagból történt kinyerés (desztilláció, oldószeres kivonás) után az esszenciák kémiai összetételüktől és a tárolási körülményektől függően eltérő szavatosságúak. Az illóolajok helyes tárolásának szempontja: Hőtől és fénytől elzárva tároljuk. Az illóolajok legnagyobb ellensége viszont az oxigén. Jó tanács, hogy lehetőleg minél kevesebbet nyitogassuk a tárolóüveget, mindig megfelelően zárjuk vissza a kupakot és az euró-cseppentőt lehetőleg ne távolítsuk el. Az általunk forgalmazott Fragrant Earth illóolajokat a töltést követően de még lezárás előtt nitrogénnel ‘töltik fel’, amely záróréteget képez az olaj és a kupak között. Ez még egy biztosítékot jelent, hogy az olajok eltarthatóságát meghosszabbítsák.

Nehéz pontosan megállapítani egy-egy olaj eltarthatósági idejét, de a tapasztalatok és a gyártó által megadott adatok alapján csoportokba sorolhatjuk őket. Természetesen az illóolajok kémiai összetétele is befolyásolja eltarthatóságukat, hiszen vannak kevésbé stabil összetevőket tartalmazó olajok.

Általános szabálynak számít, ha egy olajat megszagolva enyhén savas illatot tapasztalunk, az nagy valószínűséggel annak oxidációját jelenti. Gyakran említik, hogy ha egy illóolaj ködös vagy túl sűrű, az szintén a minőség romlásának jele lehet. Ez azonban teljes egészében nem igaz. Több általunk forgalmazott illóolaj – a piacon általános gyakorlattal ellentétben – eredeti viaszanyagától nem lett megfosztva (ezzel is biztosítva, hogy a természet lehető legjavát zárjuk az üvegcsékbe), ezért például hűvösebb környezetben a viaszok érzékenysége miatt sűrűbb, homályosabb lehet egy adott olaj.

Az illóolajok idővel nem csupán terápiás tulajdonságaikat veszítik el – pl. az indiai citromfű antibakteriális hatása – de a beálló kémiai változások esetlegesen veszélyt is jelenthetnek (bőrirritáció stb.). Ha nagyobb kiszerelést vásároltunk és az üvegnek mondjuk csak a fele tartalmát használtuk el, ajánlatos kisebb kiszerelésű üvegbe áttölteni az olajat, ezzel is csökkentve az oxidálódás lehetőségét (az olaj feletti levegőmennyiséget minimalizáljuk).

Jellemzően 2 évig eltartható illóolajok

Citrusfélék: citrom (Citrus limon), grapefruit, (Citrus x paradisi), limett (Citrus aurantium), édesnarancs, (Citrus sinensis), sárga mandarin (Citrus reticulata Blanco)

Szerecsendió (Myristica fragrans)

Jellemzően 2-3 évig eltartható illóolajok

Fenyőfélék: erdei fenyő (Pinus sylvestris), tengerparti fenyő (Pinus pinaster), jegenyefenyő (Abies alba)

Mirtuszfélék: Eucalyptus globulus, Eucalyptus citriodora, Eucalyptus smithii, Eucalyptus staigeriana, Eucalyptus radiata, rosalina (Melaleuca ericifolia), niaouli ct. 1,8-cineol (Melaleuca quinquinervia), mirtusz (Myrtus communis)

Ciprusfélék: boróka (Juniperus communis), virginiai boróka (Juniperus virginiana), vörös boróka (Juniperus oxycedrus), ciprus (Cupressus semprevirens), babér (Laurus nobilis), balzsamos szuhar v. labdanum (Cistus ladaiferus), cinnamosma v. saro (Cinnamosma fragrans), citronella (Cymbopogon nardus), combava v. vadcitrom (Citrus hystrix), galbanum (Ferula galbaniflua), indiai citromfű (Cymbopogon citratus), izsóp (Hyssopus officinalis var. decumbens), kerti szurokfű v. oegánó (Origanum vulgare var. Compactum), kunzea (Kunzea ambigua), kubebabors (Litsea cubeba), manuka (Leptospermum scoparium), melissza (Melissa officinalis), olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum), orvosi angyalgyökér gyökér és mag (Angelica archangelica), rózsafa (Aniba parviflora), tömjén (Boswellia carterii), verbéna (Lippia citriodora)

Jellemzően 4 évig eltartható illóolajok

atlaszcédrus (Cedrus atlantica), bergamott (Citrus bergamia), cickafark (Achillea millefolium), elemi (Canarium luzonicum), édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce), feketebors (Piper nigrum), fekete luc (Picea mariana), koriander (Coriandrum sativum), levendulalevelű zsálya (Salvia lavandulifolia), majoranna (Origanum marjorana), monarda (Monarda fistulosa), neroli (Citrus aurantium var. amara) pálmarózsa (Cymbopogon martinii var. motia), ravintsara v. ravensara (Cinnamonum camphora), rozmaring ct. kámfor, rozmaring ct. verbenon, rozmaring ct. cineol (Rosmarinus officinalis), szegfűszeg (Eugenia caryphyllus), teafa (Melaleuca alternifolia)

Jellemzően 5 évig eltartható illóolajok

amirisz (Amyris balsamifera), bazsalikom (Ocimum basilicum), benzoin (Styrax benzoin), borsmenta (Mentha x piperita), fodormenta (Mentha viridis), geránium (Pelargonium, x asperum Erchart), gyömbér (Zingiber officinale), ilang-ilang és cananga (Cananga odorata) kerti kakukkfű összes kémiai típus (Thymus vulgaris), kardamom (Elettaria cardamomum), kapor (Anethum graveolens), keserűnarancs levél (Citrus aurantium var. Amara), kék kamilla (Matricaria recutita), levendula (Lavandula officinalis), muskotályzsálya (Salvia sclarea), nárdusfű (Nardostachys jatamansi), nyugat-indiai babér (Pimenta racemosa), orvosi zsálya (Salvia officinalis), peremizs (Inula graveolens Desf.), római kamilla (Chamaemelum nobile syn. Anthemis nobilis), rózsa (Rosa damascena), tárkony (Artemisia dracunculus)

Jellemzően 6 vagy annál több évig eltartható illóolajok

Ezek az olajok idővel általában egyre kifinomultabb illattal rendelkeznek:

mirha (Commiphora myrrha), pacsuli (Pogostemon cablin), sárgarépamag (Daucus carota subsp. sativus), szantálfa (Santalum austrocaledonium, Santalum album), vetiverfű (Vetiveria zizanoides)

Felhasznált irodalom és források:

Battaglia, Salvatore: The Complete Guide to Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane Australia, 2003

Lawrence, B. Dr.: Essential Oils 1981-1987, Allured Publishing Corp., Wheaton, Illinois, USA, 1989

Lawrence, B. Dr.: Essential Oils 1979-1980, Allured Publishing Corp., Wheaton, Illinois, USA, 1982

Maria Lis-Balchin: Aromatherapy Science, Pharmaceutical Science, London, UK, 2003