Biztonság

Az aromaterápia többek között az illóolajok ellenőrzött körülmények között történő használatát is jelenti: csak olyan szakember végzi, aki megfelelő végzettséggel és szaktudással rendelkezik. Célja a test, lélek és szellem ápolása. Klasszikus idézettel élve: ‘Mens sana in corpore sano‘ vagyis ‘Ép testben ép lélek‘.

Ha az illóolajokat nem megfelelő módon használjuk vagy hamisított olajokat használunk, az ügyfelet nem megfelelően tájékoztatjuk, az olajok veszélyt is hordozhatnak magukban. A fitoterápia kulcsfontosságú eleme a pontos tájékoztatás. A témának széles körű irodalma van. Az alábbiakban néhány fontos szempontot sorolunk fel.

Az illóolajok nagy koncentrációjú folyadékok. A bőrön való alkalmazás előtt ajánlott hígításuk. Vannak olyan olajok, amelyek hígítatlan használata teljes mértékben biztonságos, pl. a levendula olaj (Lavandula officinalis), amely égési sérülések kezelésére kifejezetten hatásos. Általános szabály, hogy bőrön alkalmazva, hígítatlan formában sose használjunk 1-2 cseppnél többet. Alkalmazzunk próbát, különösen érzékeny bőr esetén.

Némely citrusféle illóolaját – bergamott (Citrus bergamia) vagy citrom (Citrus limon) – ne használjuk közvetlenül napozás előtt vagy alatt, mert a fototoxikus hatást fejthetnek ki (a bőr pigmentállományában változást okozhatnak a UV fény hatására).

Dermatitiszt (bőrgyulladás), bőrallergiákat hatékonyan lehet kezelni megfelelően hígított illóolajokkal. Az 1%-os hígítás teljesen biztonságosnak számít, de ajánlott szakember véleményét kikérni. 3 évesnél fiatalabb gyerekek esetén általános szabálynak tekintik az 1%-os hígítást.

Terhesség alatt is biztonsággal lehet többféle illóolajat alkalmazni, pl. olyan kellemetlenségek, mint hátfájás vagy émelygés esetén. Mindig kérjen tanácsot szakembertől!

Ügyeljen rá, hogy az olajok a nyálkahártyával ne érintkezzenek, a szembe ne kerüljenek. Borogatásokhoz is ajánlatos hígított formában használni az olajokat. Ha az olaj mégis a szembe kerülne, egy vattacsomót mártson zsíros tejbe, napraforgó vagy olíva olajba és törölje le a szem könyékét, majd langyos folyó vízzel mossa a szemet kb.10 percen át.

Asztmás betegek kerüljék az inhalálást!

Ha homeopatikus készítményt szed, kérje orvosa véleményét az olajok használatáról. Számos olajról feltételezhető hogy ezen készítmények hatását gyengíthetik pl. a fekete bors (Piper nigrum), a borsmenta (Mentha x piperita) vagy az eukaliptusz (Eucalyptus globulus).

A nem bio, vagy növényvédő szer mentes termesztésből származó illóolajok nyomokban növényvédő szereket tartalmazhatnak. Ez különösen igaz lehet az olyan citrus olajok esetén, amelyeket centrifugálással nyernek. A hamisított olajok szintetikus vegyületeket tartalmazhatnak, ezért veszélyt jelenthetnek a szervezetre.

Beltéri alkalmazás esetén a levegőben található túl magas illóolaj koncentráció émelygést, szédülést, fejfájást, vércukorszint ingadozást, viszketést vagy eufóriás állapotot idézhet elő, ezért ilyenkor rendszeresen szellőztessünk.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a több nem mindig jobb! Amellett, hogy veszélyes is lehet, ha túl nagy mennyiségben használjuk az olajakat, a várt hatás éppen hogy csökkenhet. Huzamosabb használat esetén ajánlott 1-2 napos szünetet tartani, és sok vizet inni, hogy a szervezet által kiválasztott salakanyagok kiürülhessenek.

Különbséget kell tenni az eredeti illóolajok és a parfümolajok között. Vannak olyan forgalomban lévő olajok, amelyek az adott növényből nem nyerhetők ki, mégis forgalmazzák pl. lonc (Lonicera syn. Caprifolium Mill). Számos illóolajat hamisítanak, mint például a mézelő citromfű, más néven méhfű (Melissa officinalis).

Az olajokat gyermekektől és háziállatoktól mindig tartsuk távol!

A levegő, a fény és a hő az olajok hatását gyengítik, ezért lehetőleg sötét színű, barna vagy kobaltkék üvegben, fénytől, nedvességtől és hőtől elzárva tároljuk őket.

Az illóolajok bonyolult kémiai összetétele és az összetevők jellegzetes hatásai miatt ajánlatos biztonságos használatukra vonatkozó ismeretekre szert tenni. A fitoterápiában használt növényekben lévő hatóanyagok nem hasonlíthatók össze a már kivont illóolajban megtalálható koncentrált mennyiséggel.

Hamisított, vágott (hígított) és mesterségesen előállított illóolajok

Az eredeti illóolajok jellemzésében leírt hatásokat csak kiváló minőségű alapanyagból előállított illóolajokkal biztosíthatjuk, melyeknek az Aroma Botanica által forgalmazott termékek maximálisan megfelelnek. Számos, a piacon kínált illóolajat több olaj házasításával, mesterségesen előállított vegyületek hozzáadásával készítenek, lehetővé téve, hogy olcsóbb áron kínálhassák. Az alábbiakban néhány, az illóolajok nem kívánatos mellékhatására hívjuk fel a figyelmet.

Fototoxikusságot (fényérzékenységet) okozó illóolajok

Használatukat követően a direkt UV fény legalább 12 órán át kerülendő (napozás, szolárium), kivéve a belélegzéses módszereket.

Bergamott (Citrus bergamia)

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)

Citrusfélék olajai (bergamott, citrom, grapefruit, limett, mandarin, narancs)

Bőrirritáns illóolajok

Alacsony hígítási arányban használandók (0,5-1%), a magasabb aldehid vagy fenol tartalom miatt, kivéve a belélegzéses módszereket.

 • Indiai citromfű (Cymbopogon citratus syn. flexuosus)
 • Citronella (Cymbopogon nardus L. herbae)
 • Kubebabors (Litsea cubeba)
 • Fahéjlevél és kéreg (Cinnamomum zeylanicum)
 • Szasszafrász (Sassafras spp.)
 • Nyugat-indiai babér vagy szegfűbors (Pimenta racemosa)
 • Kakukkfű ct. timol (Thymus vulgaris)
 • Szegfűszeg (Eugenia caryophyllus)
 • Kerti szurokfű és oregánó (Origanum vulgare sp.)

Toxikus illóolajok

 • Használatuk kerülendő
 • Csombormenta (Mentha pulegium)
 • Kerti ruta (Ruta graveolens)
 • Tuja (Thuja occidentalis)

Gyermekeknél kerülendő illóolajok (általában 7 év alatt)

 • Borsmenta (Mentha x piperita) – magas mentol tartalom
 • Eukaliptusz, globulus (Eucalyptus globulus) – légzési görcsöket okozhat
 • Izsóp (Hyssopus officinalis) – ketontartalma miatt
 • Kakukkfű ct. timol (Thymus vulgaris) – magas timol tartalom
 • Levendula stoechas (Lavandula stoechas) – magas kámfor tartalom
 • Marokkói kamilla (Ormenis mixta syn. Chamaemelum mixtum) – kámfor tartalom
 • Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) – fototoxikus
 • Orvosi zsálya (Salvia officinalis) – magas tujon és kámfor tartalom
 • Peremizs (Inula graveolens Desf.)
 • Rozmaring ct. verbenon (Rosmarinus officinalis ct. verbenone)
 • Üröm, óriás (Artemisia arborescens)

Általában kerülje a kámfor, mentol, metilkavikol tartalmú illóolajokat, mindig kérjen tanácsot szakképzett aromaterapeutától vagy egészségügyi szakembertől!

Gyermekeknél biztonságosan használható illóolajok

Eukaliptusz, radiata, smithii vagy staigeriana (Eucalyptus radiata, Eucalyptus staigeriana)

Római kamilla (Anthemis nobilis syn. Chamaemelum nobile)

Levendula, alpesi, magaslati (Lavandula angustifolia)

Rosalina (Melaleuca ericifolia)

Mandarin (Citrus reticulata Blanco)

Terhesség, magas vérnyomás, epilepszia

Az alábbi illóolajok használata nem javasolt terhesség, magas vérnyomás és epilepszia esetén, mert túlságosan stimuláns hatásúak vagy a simaizom görcsöket okozhatnak.

 • Édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce)
 • Kapor (Anethum graveolens)
 • Nyugat-indiai babér vagy szegfűbors (Pimenta racemosa)
 • Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
 • Rozmaring ct. verbenon (Rosmarinus officinalis ct. verbenone)
 • Szasszafrász (Sassafras spp.)

Hogyan végezzünk allergiatesztet?

Az illóolajok hígított vagy hígítatlan formában történő teszteléséhez a próbafelületet alaposan mossuk le és szárítsuk meg. Ajánlott testrészek: a könyök belső hajlata, a kar belső oldala vagy a fülek mögötti terület. Helyezzünk egy csepp olajat a kiválasztott felületre, majd gézzel és ragtapasszal fedjük le. Ha azonnali irritáció jelentkezik, zsíros tejbe, napraforgó vagy olívaolajba mártott vattával töröljük le, majd vízzel öblítsük le az adott területet. Az olajokat szakember felügyelete nélkül ne használjuk belsőleg! Ha mégis ismeretlen illóolajat nyeltünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Ne indukáljunk hányást, ha a légzés vagy a nyelés nehezül, vizet ne igyunk!